ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ  imageΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ  imageΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ  image
           Τα πρωτογενή αντανακλαστικά είναι αυτόματες κινητικές αντιδράσεις που υπάρχουν νωρίς στη βρεφική ηλικία και εξυπηρετούν ζωτικές λειτουργίες για την επιβίωση και την ανάπτυξη . Ωστόσο, η επιμονή των πρωτόγονων αντανακλαστικών πέραν του αναμενόμενου χρόνου ολοκλήρωσής τους μπορεί να σχετίζεται με διάφορες αναπτυξιακές καθυστερήσεις και διαταραχές. Έχει αποδειχθεί ότι η διατήρηση των πρωτόγονων αντανακλαστικών συνδέεται με καταστάσεις όπως  ΔΕΠΥ, αυτισμός, μαθησιακές δυσκολίες, εγκεφαλική παράλυση, δυσλεξία και διαταραχές συμπεριφοράς.
       Ο έλεγχος ρουτίνας και η αξιολόγηση των πρωταρχικών αντανακλαστικών μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις υποκείμενες αιτίες της δυσαρμονικής ανάπτυξης, των προβλημάτων συμπεριφοράς και των μαθησιακών δυσκολιών στα παιδιά. Αυτή η αξιολόγηση μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώιμος δείκτης άτυπης ανάπτυξης και να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να επωφεληθούν από στοχευμένες παρεμβάσεις.
          Η ενσωμάτωση των πρωτόγονων αντανακλαστικών είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος και την ανάπτυξη κινητικών αποκρίσεων ελεγχόμενων από τον φλοιό. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία που υποδηλώνει την πρόοδο του ΚΝΣ. Η ολοκλήρωση αυτών των αντανακλαστικών είναι ζωτικής σημασίας για την εμφάνιση συντονισμένων κινητικών δεξιοτήτων και την καθιέρωση σωστών κινητικών προτύπων.

      Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση των πρωταρχικών αντανακλαστικών έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη βελτίωση της κατάστασης των ατόμων με επίμονα πρωτογενή αντανακλαστικά . Έχει διαπιστωθεί ότι οι μέθοδοι ολοκλήρωσης των αντανακλαστικών βελτιώνουν σημαντικά την αναπτυξιακή πορεία και τις κινητικές ικανότητες των ατόμων με κινητικά ή νευροαναπτυξιακά προβλήματα που μπορεί να περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπως ΔΕΠΥ, ΔΑΦ, Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία.
      Περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού αξιολόγησης για το πρόγραμμα Ολοκλήρωσης Πρωτογενών Αντανακλαστικών daidalos.koinsep@gmail.com ή στο τηλ 699 322 9187.